Skip to content

Brouwerij Emelisse

Selv om bryggeriet er “kun” fra 2005, er historien til Emelisse eldre. For allerede i 1998 startet en forening kaldt Stichting Emelisse som hadde som mål om å markedsføre regionen. Gjennom øl laget på lokal malt. Men i 2005 sto deres eget bryggeri på 10HL klart, og ble ganske raskt en suksess.

Med fokus på klassiske ølstiler, fatlagring og bruk av lokale råvarer, etablerte de seg raskt som et av de mest spennende bryggeriene i Europa med deres White Label-serie. I 2016 var det igjen klart for utviding, og i dag driver de et 40HL moderne bryggeri i etasjen over deres egen restaurant som vist i bildet under.

Med denne utvidingen fikk de også en mulighet til å fokusere på bærekraft, noe som virkelig er noe de utnytter. Bryggeriet har 288 solsellepaneler som dekker 2/3 av taket, og de har aktiv gjenbruk av varme fra blant annet kokekjelen. Vann brukt til kjøling brukes til blant annet vasking og klosettet, og med utvidingen av et topp-moderne logistikksenter i 2019 ga ytterligere muligheter for mer fokus på denne viktige delen av driften.

Emelisse er et privateid, uavhengig bryggeri som har en core range fokusert på balanserte og leskende øl som lys lager, IPA og tripel. Men de har også et stort fokus på bruk av trefat, og har til enhver tid 30-40 øl som ligger på diverse fat for å bli spennende øl i deres White Label serie. Dette kan være Saison på hvitvinsfat, imperial stout på Islay Whiskey fat eller barley wine på Sautern fat. Kreativitet og balanse er nøkkelen, for deres suksess nesten 30 år etter de brygget sine første øl.

Øl tilgjengelig på Vinmonopolet: