Skip to content

Abbaye de Val-Dieu

Cistercienserklosteret “Notre-Dame du Val-Dieu” ble grunnlagt i 1216 av munker fra Hocht, nær Maastricht. Opprinnelig lokalisert i en dal med kallenavnet “Devil’s Valley” for sin fiendtlighet, ga munkene den nytt navn til “Valley of God”, som førte til navnet Abbaye Du Val-Dieu. Bemerkelsesverdig nok er dette klosteret det eneste i Belgia som har overlevd den franske revolusjonen og er fortsatt bebodd av et kristent samfunn på linje med cistercienserordenen.

Munkene på Val-Dieu er kjent for sine bryggeferdigheter, opprinnelig utviklet for å gjøre vann drikkelig og forebygge sykdommer som kolera og tyfus. Gjennom århundrer mestret de kunsten å fermentere, og skapte sofistikerte øloppskrifter. I dag henter ølene som brygges på Val-Dieu inspirasjon fra disse originale oppskriftene, og følger tradisjonelle metoder uten å tilsette aromater eller krydder.

Et betydelig symbol på Val-Dieus historie er mottoet “In Vinculo Pacis” (I fredens bånd), hentet fra Bibelen. Dette uttrykket fremhever viktigheten av fred med Gud, naboer og seg selv. Symbolet på to ringer som representerer dette mottoet er utbredt i hele klosteret og bæres av medlemmer av samfunnet. Det vises også på etikettene til Val-Dieu-øl.

Hemmelighetene til Val-Dieu-ølet ligger i vannet og gjæren. Vannet kommer fra Gileppe-demningen av høy kvalitet, og gjæren, Saccharomyces cerevisiae, vedlikeholdes nøye i klosteret, og gir helsemessige fordeler og bidrar til ølets berømte gjæringer. Bryggeprosessen på Val-Dieu tar seks til åtte uker, noe som resulterer i høyt alkoholinnhold og komplekse aromaer. Spesielt er Val-Dieu det eneste belgiske klosterølet brygget i klosteret av det fastboende kristne samfunnet, og opprettholder sin unike arv og tradisjon.

Portefølje

  • Kommer september 2024